Descriere:
Lăptişorul de matcă este substanţa vâscoasă pe care albinele lucrătoare tinere o secretă prin intermediul glandelor hipofaringiene. De culoare alb-gălbui, “laptele albinelor”, aşa cum mai este cunoscut, are un gust acrişor, puternic astringent, aspect perlat şi se consumă altfel decât celelalte produse apicole: se ţine sub limbă până la dizolvare.
Ce conţine laptisorul de matca? Compoziţia nutritivă a lăptişorului este atât de complexă încât specialiştii nu au putut identifica nici până în ziua de azi toate substanţele hrănitoare pe care acesta le conţine! În schimb, alte studii de specialitate au demonstrat faptul că laptisorul de matca reprezintă singura sursă de acid 10 HDA de pe pământ .
Acidul 10 HDA este un ingredient activ al lăptişorului ce îi conferă, alături de alte substanţe, proprietăţi antibacteriene, antifungice şi antivirale puternice.
De asemenea, acesta conţine toate vitaminele din complexul B (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B8, B9 şi B12), dar şi nutrienţi precum: vitamina A, D, C, E şi K; antioxidanţi; 17 aminoacizi, dintre care 8 acizi esenţiali pe care organismul uman nu îi poate produce; o serie de minerale, cum ar fi: potasiu, calciu, sodiu, zinc, fier, cupru, mangan, magneziu şi fosfor; proteine, într-un procent de 12 – 15 ; lipide, glucide, grăsimi, enzime, hormoni şi lista cu siguranţă poate continua.
Un lucru interesant de menţionat este faptul că nivelurile substanţelor din compoziţia lăptişorului de matcă pot varia în funcţie de zona geografică şi implicit climă.
Proprietati:
Este un elixir al tinereţii şi stimulator al funcţiei reproducătoare.
Conţinutul bogat de substanţe hrănitoare recomandă laptisorul de matca pentru buna funcţionare a întregului organism, dar şi ca remediu natural pentru prevenţia mai multor afecţiuni.
Două din cele mai cunoscute utilizări rămân însă creşterea longevităţii şi îmbunătăţirea fertilităţii atât la bărbaţi, cât şi la femei . Beneficiile laptisorului de matca pur pentru sănătate şi frumuseţe:
Alături de creşterea longevităţii şi îmbunătăţirea fertilităţii, poţi consuma acest produs apicol inclusiv pentru: întărirea sistemului imunitar: lăptişorul este un adevărat cocktail de vitamine şi nutrienţi care sporesc puterea de apărare a organismului în faţa agenţilor patogeni (virusuri, bacterii etc), radicalilor liberi şi factorilor de mediu;
prevenţia stărilor de răceală şi gripă;
buna funcţionare a sistemului cardiovascular prin reducerea nivelului de colesterol din sânge;
creşterea rezistenţei la efort fizic şi intelectual;
îmbunătăţirea memoriei; depăşirea stărilor depresive;
echilibrarea nivelului de zahăr din sânge, beneficiu pentru care lăptişorul este recomandat persoanelor care suferă de diabet;
prevenţia bolilor neurodegenerative (în special Alzheimer) graţie conţinutului ridicat de antioxidanţi care anihilează acţiunea radicalilor liberi ;
reducerea durerilor inflamatorii prin creşterea puterii de absorbţie a calciului de către organism;
protejarea ficatului; stimularea producţiei de colagen, esenţial pentru frumuseţea pielii; diminuarea şi reducerea primelor semne ale îmbătrânirii.
Produsul este recomandat de Asociatia Apicultorilor profesionisti din Romania